Lodowki
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 00:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PIekary Śląskie
Lodowki
Na podstawie obserwacji ustalono, ze kontrola techniczna, badajaca jakosc wyprodukowanych lodowek, zatrzymuje 1 na 100 z powodu wadliwego systemu chlodzenia, 1 na 100 z powodu wad obudowy oraz 1 na 300 z powodu obu tych wad. Przed kontrola wybrano losowo jedna lodowke, wyprodukowanych w tych zakladach. Oblicz prawdopodobienstwo, ze ma ona sprawny system chlodzenia i dobra obudowe. POMOCY
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Lodowki
Oznaczenia:
A-wadliwe chlodzenie
B-wadliwa obudowa
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{100}\ \ \ =>\ \ \ P(A')=\frac{99}{100}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{100}\ \ \ =>\ \ \ P(B')=\frac{99}{100}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{1}{300}}\)
Musimy policzyć:
\(\displaystyle{ P(A'\cap B')=?}\)
Skorzystam ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy:
\(\displaystyle{ P(A'\cup B')=P(A')+P(B')-P(A'\cap B')\ \ \ =>\ \ \ P(A'\cap B')=P(A')+P(B')-P(A'\cup B')}\)
i z praw de Morgana :
\(\displaystyle{ P((A\cap B)')=1-\frac{1}{300}=P(A'\cup B')}\)
[ Dodano: 15 Lutego 2008, 01:04 ]
Wystarczy podstawić.
A-wadliwe chlodzenie
B-wadliwa obudowa
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{100}\ \ \ =>\ \ \ P(A')=\frac{99}{100}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{100}\ \ \ =>\ \ \ P(B')=\frac{99}{100}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{1}{300}}\)
Musimy policzyć:
\(\displaystyle{ P(A'\cap B')=?}\)
Skorzystam ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy:
\(\displaystyle{ P(A'\cup B')=P(A')+P(B')-P(A'\cap B')\ \ \ =>\ \ \ P(A'\cap B')=P(A')+P(B')-P(A'\cup B')}\)
i z praw de Morgana :
\(\displaystyle{ P((A\cap B)')=1-\frac{1}{300}=P(A'\cup B')}\)
[ Dodano: 15 Lutego 2008, 01:04 ]
Wystarczy podstawić.