W pewnym regionie zrobiono badania dotyczące bezpieczeństwa na drogach i otrzymano wyniki:
a) średnio na 100 kierowców, zatrzymanych do kontroli przez policję , 11 jest pod wpływem alkoholu
b kierowca nietrzeźwy jest sprawca wypadku z udziałem pieszego 4 razy częściej niż kierowca trzeźwy
c) w 55% wypadków samochodowych z udziałem pieszego sprawca wypadku jest kierowca samochodu
Oblicz prawdopodobieństwo, ze sprawca wypadku z udziałem pieszego jest kierowca nietrzeźwy
Kierowcaa
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
Kierowcaa
Właśnie, robię drzewko \(\displaystyle{ \frac{11}{100} ? \frac{55}{100}}\)
"kierowca nietrzeźwy jest sprawcą wypadku z udziałem pieszego 4razy częściej niż kierowca trzeźwy." Jak to zapisać?
Licząc jakie jest prawdopod. , że se sprawcą wypadku z udziałem pieszego będzie trzeźwy wynik jest zgodny z odpowiedzią: \(\displaystyle{ \frac{89}{100} \frac{1}{4} \frac{45}{100}= 0,10}\) Zatem jeśli w przypadku nietrzeźwych wypad. jest 4x więcej to P(nietrz.)= 0,40 i wszystko gra, ale jak zrobić to zadanie uczcciwie?
"kierowca nietrzeźwy jest sprawcą wypadku z udziałem pieszego 4razy częściej niż kierowca trzeźwy." Jak to zapisać?
Licząc jakie jest prawdopod. , że se sprawcą wypadku z udziałem pieszego będzie trzeźwy wynik jest zgodny z odpowiedzią: \(\displaystyle{ \frac{89}{100} \frac{1}{4} \frac{45}{100}= 0,10}\) Zatem jeśli w przypadku nietrzeźwych wypad. jest 4x więcej to P(nietrz.)= 0,40 i wszystko gra, ale jak zrobić to zadanie uczcciwie?