Po upływie 12 godzin bakteria może zginąc, przetrwać lub podzielić się na dwie bakterie. Prawdopodobieństwo wymienionych zdarzeń SA odpowiednio równe 1/12 , 1/6 , 3/4 . Na początku była jedna bakteria.Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że po upływie doby
a) będzie jedna bakteria
b) b) będą dwie bakterie
Mile widziane drzewko ;p
Bakteriee
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Bakteriee
a)
Na tym drzewku (to raczej nie jest takie formalne drzewko ale może chociaż rozjaśnia co nieco) kropki oznaczają bakterie. Zaznaczyłem tylko istotne prawdopodobieństwa i istotne sytuacje. Wynika z tego, że po 24h prawdopodobieństwo przeżycia jednej bakterii wynosi:
\(\displaystyle{ P_1=(\frac{1}{6})(\frac{1}{6})+(\frac{3}{4})(\frac{1}{72})+(\frac{3}{4})(\frac{1}{72}) 0.049}\) b)
Liczy się podobnie.
Na tym drzewku (to raczej nie jest takie formalne drzewko ale może chociaż rozjaśnia co nieco) kropki oznaczają bakterie. Zaznaczyłem tylko istotne prawdopodobieństwa i istotne sytuacje. Wynika z tego, że po 24h prawdopodobieństwo przeżycia jednej bakterii wynosi:
\(\displaystyle{ P_1=(\frac{1}{6})(\frac{1}{6})+(\frac{3}{4})(\frac{1}{72})+(\frac{3}{4})(\frac{1}{72}) 0.049}\) b)
Liczy się podobnie.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Bakteriee
Gdy po pierwszych 12h mamy dwie bakterie, po następnych 12h musi z nich zostać tylko jedna. Dzieje się tak gdy jedna bakteria przetrwa a druga nie przeżyje, stąd (1/6)*(1/12). Mamy dwie bakterie, więc będziemy mieli dwie sytuacje, kiedy tak się może stać. Jest to zaznaczone na rysunku.