Az dwa mole
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Az dwa mole
Wyznacz najmniejsza liczbe naturalna M, takze ze prawdopodobieństwo p iż w dowolnej -losowo wybranej grupie liczacej M osób znajda sie dwie, majace , tj obchodzace urodziny tego samego dnia roku (rok liczy k dni...), jest wieksze niż 0, 5. Rzecz jasna zakladam, iż k=365. Skoro M rosnie, to p takze, a wiec owe M istnieje..., kazda metoda ataku na ten problem bardzo mile widziana. ckd
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 2 razy
Az dwa mole
23
zaraz napiszę dlaczego
Robimy takie uproszczenia: rok ma 365 dni, każda data jest tak samo prawdopodobna.
Osoby numerujemy od 1 do n.
Zd. elementarne to n-wyrazowy ciąg złozony z numerów dni roku. Moc tego zbioru to \(\displaystyle{ 365 ^{n}}\).
A- są osoby, które mają urodziny tego samego dnia
A' - nie ma takich osób
\(\displaystyle{ P(A)> \frac{1}{2} \Leftrightarrow P(A')}\)
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{365*(365-1)*(365-2)*...*(365-(n-1))}{365 ^{n}}}\)
I stąd: co najmniej 23.
zaraz napiszę dlaczego
Robimy takie uproszczenia: rok ma 365 dni, każda data jest tak samo prawdopodobna.
Osoby numerujemy od 1 do n.
Zd. elementarne to n-wyrazowy ciąg złozony z numerów dni roku. Moc tego zbioru to \(\displaystyle{ 365 ^{n}}\).
A- są osoby, które mają urodziny tego samego dnia
A' - nie ma takich osób
\(\displaystyle{ P(A)> \frac{1}{2} \Leftrightarrow P(A')}\)
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{365*(365-1)*(365-2)*...*(365-(n-1))}{365 ^{n}}}\)
I stąd: co najmniej 23.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2008, o 22:03 przez yttt, łącznie zmieniany 3 razy.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Az dwa mole
A - w grupie liczącej M osób co najmniej dwie obchodzą urodziny tego samego dnia
\(\displaystyle{ M \geqslant 2}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{365}{365} \cdot \ldots \cdot \frac{366-M}{365}>0,5}\)
\(\displaystyle{ M \geqslant 2}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{365}{365} \cdot \ldots \cdot \frac{366-M}{365}>0,5}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Az dwa mole
oke, tylko jak z sama nierownoscia sobie radzicie, gdyz to n=23 to tak jakby z kapelusza wyskoczyło...etc
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Az dwa mole
To prawda, ja skończylem rozumowanie w miejscu gdzie się kończy rachunek prawdopodobieństwa, teraz analiza...
Biorąc pod uwagę, że zbiór rozwiazan jest skonczony to można jakos rozsądnie strzelić; ) albo...
Poczytaj, pomoże.
Biorąc pod uwagę, że zbiór rozwiazan jest skonczony to można jakos rozsądnie strzelić; ) albo...
Poczytaj, pomoże.