Prawdopodobienstwo całkowite... Talia kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
arekma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

Prawdopodobienstwo całkowite... Talia kart

Post autor: arekma »

Z talii 52 kart przelozono losowo dwie karty do drugiej takiej samej talii. Z drugiej talii wylosowano jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że z drugiej talii wylosowano króla.

Zadanie wiem jak rozwiązać, ale prosiłbym o pokazanie sposobu na góra 10 minut, najlepiej drzewo stochastyczne prosilbym;)

Wynik: 1/13
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Prawdopodobienstwo całkowite... Talia kart

Post autor: sea_of_tears »


K-król
I-karta niebędąca królem
pierwszy stopień drzewka - wylosowana pierwsza karta
drugi stopień drzewka - wylosowana druga karta
trzeci stopień drzewka - wylosowanie karty z drugiej talii
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{4}{52}\cdot\frac{3}{51}\cdot\frac{6}{54}+\frac{4}{52}\cdot\frac{48}{51}\cdot\frac{5}{54}+\frac{48}{52}\cdot\frac{4}{51}\cdot\frac{5}{54}+\frac{48}{52}\cdot\frac{47}{51}\cdot\frac{4}{54}=\frac{1}{13}}\)

[ Dodano: 10 Lutego 2008, 17:53 ]


[ Dodano: 10 Lutego 2008, 17:55 ]
coś nie chce mi się dodać rysunek, jak coś to link do niego :
arekma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

Prawdopodobienstwo całkowite... Talia kart

Post autor: arekma »

Wielkie dzieki za pomoc Dokladnie o cos takiego mi chodzilo:)
ODPOWIEDZ