Sześcian rozcięty na 27 sześcianików.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justysia89k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 lut 2008, o 09:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ożarów

Sześcian rozcięty na 27 sześcianików.

Post autor: justysia89k »

Wszystkie ściany sześcianu o krawędzi równej 3dm pomalowano, a następnie sześcian rozcięto na jednakowe sześciany o krawędzi 1dm. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany sześcian:
a) będzie miał trzy pomalowane ściany,
b) będzie miał tylko jedna pomalowaną ścianę,
c) nie będzie miał żadnej pomalowanej ściany.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2008, o 17:26 przez justysia89k, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Sześcian rozcięty na 27 sześcianików.

Post autor: wb »

a)
\(\displaystyle{ \frac{4}{27}}\)

b)
\(\displaystyle{ \frac{6}{27}}\)

c)
\(\displaystyle{ \frac{1}{27}}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Sześcian rozcięty na 27 sześcianików.

Post autor: *Kasia »

a) \(\displaystyle{ \frac{8}{27}}\)
ODPOWIEDZ