Rzut monetą
- AgnieszkaP
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 10:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy
Rzut monetą
Rzucamy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że w 9 rzucie wypadnie orzeł i będzie to trzeci wyrzucony orzeł.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rzut monetą
Orzeł w 9 rzucie wypadnie z pradopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Dwa orły w ośmiu rzutach to prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right)^8 {8 \choose 2}}\)
Teraz należy to pomnożyć i gotowe.
Dwa orły w ośmiu rzutach to prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right)^8 {8 \choose 2}}\)
Teraz należy to pomnożyć i gotowe.
- AgnieszkaP
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 10:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 4 razy