R. prawdopodobieństwa - schemat klasyczny, zadania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
dyskalkulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 3 lut 2008, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 23 razy

R. prawdopodobieństwa - schemat klasyczny, zadania

Post autor: dyskalkulik »

Potrzebuje rozwiązań(obliczeń) tych oto zadań (niekoniecznie wszystkich na raz):
1.Mając dane P(A')=0,3; P(B)=0,6 P(A U B)=0,9, oblicz P(A część wspólna B) oraz P(A-B)
2.Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry i rozpatrujemy sumę wyrzuconych oczek. Oznaczamy zdarzenia:
A-otrzymany wynik jest liczbą podzielną przez 3;
B-liczbą nie większą od 5. Oblicz P(A), P(B), P(A' część wspólna B)
3.Wśród wyrobów pewnej firmy braki stanowią 5%,a drugiej 3%. Pierwsza z firm dostarcza do hurtowni dwa razy więcej towaru niż druga. Jakie jest prawdopodobieństwo, że jedna sztuka towaru zakupiona w tej hurtowni okaże się wadliwa.
4.Z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Oznaczamy zdarzenia:A-wylosowano damę lub króla, B-wylosowano kartę koloru kierowego. Opisz słowami A część wspólna B, A U B'. Oblicz:P(A),P(B),P(A część wspólna B),P(A U B')
5.Z talii 52 kart losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednego trefla.
6.Na stacji czekało na pociąg 5 pasażerów. Przyjechał pociąg składający się 7 wagonów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) każdy pasażer wsiadł do innego wagonu, jeśli pasażerowie losowo wybierali wagony,
b) wszyscy wsiedli do jednego wagonu
7.Uczniów klasy, w której jest 17 dziewcząt i 16 chłopców ustawiamy losowo w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) pierwsza będzie dziewczynka
b) żadne dwie osoby tej samej płci nie będą stały obok siebie.
8.Ze zbioru cyfr (0,1,2,3,...,9) losujemy kolejno trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania i, zapisując wylosowane cyfry w kojelności losowania, otrzymujemy liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby:
a) parzystej
b) mniejszej od 632

[ Dodano: 9 Lutego 2008, 12:37 ]
Odświeżam. Bardzo bym prosił o pomoc.

[ Dodano: 12 Lutego 2008, 00:06 ]
Podbijam i proszę o pomoc.

[ Dodano: 14 Lutego 2008, 13:31 ]
Nadal liczę na jakąkolwiek pomoc z Waszej strony. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ