Pięcioboista

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
qkiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 21 paź 2004, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 20 razy

Pięcioboista

Post autor: qkiz »

Pierwszy piecioboista trafia do celu z prawdopodobieńtwem \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\), a drugi z prawdopodobieństwem � . Prawdopodobieństwo tego, że przy równoczesnym strzale obaj zawodnicy chybią, jest równe
a) \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{5}{8}}\)
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Pięcioboista

Post autor: Maniek »

odp c) jest prawidłowa

\(\displaystyle{ \frac{1}{4} * \frac{1}{2} + \frac{3}{4} * \frac{1}{2} + \frac{1}{2} * \frac{1}{4} = \frac{5}{8}}\)
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 357
Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białogard/Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 7 razy

Pięcioboista

Post autor: Arbooz »

Hmm, nie qmam.
Jak dla mnie to to jest \(\displaystyle{ \frac{1}{4}*\frac{1}{2} = \frac{1}{8}}\)
Czy ja może nie rozumiem przedstawionej sytuacji?
Proszę o wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ