kule białe i czarne wrzucane do 2 szuflad

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

kule białe i czarne wrzucane do 2 szuflad

Post autor: sea_of_tears »

Do dwóch szuflad wrzucamy losowo 1 kulę czarną i 5 kul białych. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że czarna kula znajdzie się w drugiej szufladzie, jeśli do pierwszej wrzucono dokładnie dwie kule?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

kule białe i czarne wrzucane do 2 szuflad

Post autor: Sylwek »

Wzór na prawdopodobieństwo całkowite się kłania.
a) do pierwszej kuli wrzucono czarną kulę (\(\displaystyle{ p_1=\frac{1}{3}}\)) - prawdopodobieństwo, że czarna kula znajdzie się w drugiej szufladzie wynosi \(\displaystyle{ p_2=0}\)

b) do pierwszej kuli nie wrzucono czarnej kuli (\(\displaystyle{ p_3=\frac{2}{3}}\)) - prawdopodobieństwo, że czarna kula znajdzie się w drugiej szufladzie wynosi \(\displaystyle{ p_4=1}\)

Zatem:
\(\displaystyle{ P(A)=p_1 p_2 + p_3 p_4=\frac{2}{3}}\)
ODPOWIEDZ