Przeciętny myśliwy strzelając trafia w cel z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\).
Gdy trzech przeciętnych myśliwych strzela równocześnie, to prawdopodobieństwo że co najmniej jeden z nich nie spudłuje, wynosi
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{27}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{19}{27}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{26}{27}}\)
Myśliwy
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Myśliwy
Wg mnie to odpowiedz c)
Co najmniej jeden z nich nie spudłuje tzn że co najmniej 1 z nich trafi, więc liczymy prawdopodobieństwo tego że żaden z nich nie trafił i odejmujemy od całej \(\displaystyle{ \Omega}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} *\frac{1}{3} *\frac{1}{3} = \frac{1}{27}}\)
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{27}=\frac{26}{27}}\)
Co najmniej jeden z nich nie spudłuje tzn że co najmniej 1 z nich trafi, więc liczymy prawdopodobieństwo tego że żaden z nich nie trafił i odejmujemy od całej \(\displaystyle{ \Omega}\):
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} *\frac{1}{3} *\frac{1}{3} = \frac{1}{27}}\)
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{27}=\frac{26}{27}}\)