własności prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 gru 2007, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
własności prawdopodobieństwa
Udowodnij, że jeśli\(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ P(A)+P(B)>1}\) to \(\displaystyle{ P(A) \wedge P(B) > 0}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
własności prawdopodobieństwa
Zauważenie, że \(\displaystyle{ P(A)>0 \wedge P(B)>0}\) nie jest chyba zbyt trudne. Natomiast z faktu, że:
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A B)\le 1}\)
wynika:
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A B)\le 1 < P(A)+P(B) \\
\Rightarrow P(A \wedge B)>0}\)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A B)\le 1}\)
wynika:
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A B)\le 1 < P(A)+P(B) \\
\Rightarrow P(A \wedge B)>0}\)