wyznaczyć funkcje charakterystyczną ...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rosa_125
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 paź 2007, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

wyznaczyć funkcje charakterystyczną ...

Post autor: rosa_125 »

wyznaczyć funkcje charakterystyczną zmiennej losowej X o rozkładzie Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda>0}\)
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

wyznaczyć funkcje charakterystyczną ...

Post autor: Janek Kos »

W rozwiązaniu korzysta się z dwóch faktów - (1) rozwinięcia funkcji exp(x) w szereg i (2) z definicji funkcji charakterystycznej.
\(\displaystyle{ (1)\ \ \ e^x= \sum_{k=0}^{\infty}\frac{x^k}{k!}}\)
\(\displaystyle{ (2)\ \ \ \varphi(t)=E[e^{itX}]}\)
X ma rozkład Poissona z par. lambda, wiec:
\(\displaystyle{ P(X=k)=e^{-\lambda}\frac{\lambda^k}{k!}}\)
Teraz można już liczyć funkcję charakterystyczną:
\(\displaystyle{ \varphi(t)=E[e^{itX}]= \sum_{k=0}^{\infty}e^{itk}P(X=k)=\sum_{k=0}^{\infty}e^{itk}e^{-\lambda}\frac{\lambda^k}{k!}=\\=e^{-\lambda}\sum_{k=0}^{\infty}\frac{(e^{it}\lambda)^k} {k!}=e^{-\lambda}e^{e^{it}\lambda}=e^{e^{it}\lambda-\lambda}=e^{-\lambda(1-e^{it})}}\)
ODPOWIEDZ