Hey mam problem z zadaniem. Prosze o pomoc ;]
Zad 1.
Dwadzieścia drużyn uczestniczących w turnieju rodzielono losowo na dwie równoliczne grupy. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że dwie ustalone drużyny znajda sie :
a) - w różnych grupach
b) - w tej samej grupie ?
Zad 2.
Autobus w którym znajduje sie osmiu pasażerów, zatrzymuje sie na dziesięciu przystankach. Oblicz prawdopodobieństwo tego że każdy z pasażerów wysiądzie na innym przystanku.
Elementy rachunku prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 lut 2008, o 13:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z netu
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Elementy rachunku prawdopodobieństwa
Zadanie 1.
a) Wszystkich możliwości przyporządkowania miejsc tym drużynom jest \(\displaystyle{ C_{20}^2={20 \choose 2}=190}\). Zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ 2 C_{10}^2=2 {10 \choose 2}=90}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{90}{190}=\frac{9}{19}}\)
b) mamy tu zdarzenie przeciwne do tego z podpunktu a), zatem:
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(A)=\frac{10}{19}}\)
Zadanie 2.
Mamy tu do czynienia z wariacją bez powtórzeń. Zdarzeń sprzyjających jest: \(\displaystyle{ V_{10}^8=\frac{10!}{(10-8)!}=5 9!}\). Ogólnie pasażerowie mogą wysiąść na: \(\displaystyle{ \overline{V_{10}^8}=10^8}\) sposobów.
Zatem:
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{5 9!}{10^8}=\ldots=\frac{567}{31250}}\)
a) Wszystkich możliwości przyporządkowania miejsc tym drużynom jest \(\displaystyle{ C_{20}^2={20 \choose 2}=190}\). Zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ 2 C_{10}^2=2 {10 \choose 2}=90}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{90}{190}=\frac{9}{19}}\)
b) mamy tu zdarzenie przeciwne do tego z podpunktu a), zatem:
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(A)=\frac{10}{19}}\)
Zadanie 2.
Mamy tu do czynienia z wariacją bez powtórzeń. Zdarzeń sprzyjających jest: \(\displaystyle{ V_{10}^8=\frac{10!}{(10-8)!}=5 9!}\). Ogólnie pasażerowie mogą wysiąść na: \(\displaystyle{ \overline{V_{10}^8}=10^8}\) sposobów.
Zatem:
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{5 9!}{10^8}=\ldots=\frac{567}{31250}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 lut 2008, o 13:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z netu