Jakby można było wytłumaczyć szczegółowo kroki rozwiązania tego zagadnienia.
W urnie jest 5 kul białych i 4 kule czarne. Sześć z nich przekładamy do innej urny i z niej losujemy dwie kule bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo że druga wylosowana kula będzie biała?
Prawdopodobieństwo warunkowe 9 kulek.
- Arbooz
- Gość Specjalny
- Posty: 357
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe 9 kulek.
Prawdopodobieństwo będzie takie samo jak w przypadku losowania dwóch kul z tej pierwszej urny. Przełożenie kul do innej urny nie wplynie na prawdopodobieństwo. Co więcej, na prawdopodobieństwo nie wpłynie nawet fakt, że losujemy dwie kule. Będzie ono takie samo jak w przypadku losowania jednej kuli białej, a mianowicie \(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\). Polecam zastanowienie się nad tymi faktami Możesz je sobie łatwo sprawdzić na drzewku.
Szukane prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ P=\frac{5}{9}*\frac{4}{8} + \frac{4}{9}*\frac{5}{8} = \frac{5}{9}}\)
Szukane prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ P=\frac{5}{9}*\frac{4}{8} + \frac{4}{9}*\frac{5}{8} = \frac{5}{9}}\)