strzelcy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mart1na
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 31 sty 2007, o 13:42
Płeć: Kobieta
Podziękował: 146 razy

strzelcy

Post autor: mart1na »

dwaj strzelcy trafiaja do celu z prawdopodobienstwem rownym 0,8 i 0,7. strzelcy oddaja po jednym strzale. oblicz prawdopodobienstwo, ze cel zostanie trafiony:
a) doklanie raz
b) co najwyzej raz
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

strzelcy

Post autor: Sylwek »

a) Pierwszy trafi i drugi nie trafi lub pierwszy nie trafi i drugi trafi - wzór na prawdopodobieństwo całkowite

\(\displaystyle{ P(A)=0,8 0,3 + 0,2 0,7=0,38}\)


b) Zdarzenie przeciwne - obaj trafią
\(\displaystyle{ P(B)=1-0,8 0,7=1-0,56=0,44}\)
ODPOWIEDZ