W urnie znajduje się 10 kul białych i dwadzieścia czarnych. Losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że druga z wylosowanych kul będzie biała.
"Rachunek prawdopodobieństwa." nie jest odpowiednio zatytułowanym tematem.
Następnym razem taki temat wyląduje w koszu.
Sylwek
Losowanie kul z urny
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Losowanie kul z urny
Korzystamy tutaj ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10}{30} \frac{9}{29} + \frac{20}{30} \frac{10}{29}=\frac{90+200}{870}=\frac{290}{870}=\frac{1}{3}}\)
Pierwszy składnik odpowiada sytuacji wylosowania BB, drugi wylosowania CB. Przeanalizowanie wzoru powinno wystarczyć do zrozumienia problemu
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10}{30} \frac{9}{29} + \frac{20}{30} \frac{10}{29}=\frac{90+200}{870}=\frac{290}{870}=\frac{1}{3}}\)
Pierwszy składnik odpowiada sytuacji wylosowania BB, drugi wylosowania CB. Przeanalizowanie wzoru powinno wystarczyć do zrozumienia problemu
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Losowanie kul z urny
Nie rozumiem, robisz sobie ze mnie żarty? Rozwiązanie jest wyżej napisane. Za pierwszym razem możemy wylosować:
a) kulę białą (\(\displaystyle{ p=\frac{10}{30}}\)), prawdopodobieństwo wylosowania w drugim podejściu kuli białej wynosi \(\displaystyle{ \frac{10-1}{30-1}=\frac{9}{29}}\).
b) kulę czarmą (\(\displaystyle{ p=\frac{20}{30}}\)), prawdopodobieństwo wylosowania w drugim podejściu kuli białej wynosi \(\displaystyle{ \frac{10}{30-1}=\frac{10}{29}}\).
a) kulę białą (\(\displaystyle{ p=\frac{10}{30}}\)), prawdopodobieństwo wylosowania w drugim podejściu kuli białej wynosi \(\displaystyle{ \frac{10-1}{30-1}=\frac{9}{29}}\).
b) kulę czarmą (\(\displaystyle{ p=\frac{20}{30}}\)), prawdopodobieństwo wylosowania w drugim podejściu kuli białej wynosi \(\displaystyle{ \frac{10}{30-1}=\frac{10}{29}}\).