mam spore zaległosci z kombinatoryki probowałem sie sam uczyć ale utknęło na :
w urnie jest 10 kul (4 czarne i 6 białych)losujemy 5 kul
jakie jest prawdopodobieństow wylosowania dokładnie 4 kul białych?
wylosowanie dokładnie...
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 6 razy
wylosowanie dokładnie...
\(\displaystyle{ \Omega =}\)\(\displaystyle{ {10 \chose 5}}\)
A - wylosowanie dokładnie 4 kul białych (4 białe z 6 i 1 z 5 czarnych, bo losujemy 5 bil)
\(\displaystyle{ A = {6\choose 4}{4\choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{A}{\Omega}}\)
A - wylosowanie dokładnie 4 kul białych (4 białe z 6 i 1 z 5 czarnych, bo losujemy 5 bil)
\(\displaystyle{ A = {6\choose 4}{4\choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{A}{\Omega}}\)