Zmienne \(\displaystyle{ X_1,X_2,X_3}\) są niezależne o tych samych rozkładach wykładniczych \(\displaystyle{ Exp(\lambda)}\). Niech:
\(\displaystyle{ T=X_1+X_2+X_3}\)
\(\displaystyle{ Y= \begin{cases} 1\ gdy\ X_1\geqslant3 \\ 0\ poza\ tym \end{cases}}\)
Obliczyć:
\(\displaystyle{ E(Y|T=5)}\)
Warunkowa wartość oczekiwana, rozkłady wykładnicze
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 cze 2010, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 1 raz
Warunkowa wartość oczekiwana, rozkłady wykładnicze
Ktoś może podać jakieś wskazówki do tego zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 462
- Rejestracja: 29 sty 2012, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 45 razy
Warunkowa wartość oczekiwana, rozkłady wykładnicze
Zmienne \(\displaystyle{ X_1,X_2,X_3}\) są niezależne o tych samych rozkładach wykładniczych \(\displaystyle{ Exp(\lambda)}\)
\(\displaystyle{ T=X_1+X_2+X_3}\)
\(\displaystyle{ T}\) jest zmienną ciągłą, bo wszystkie składniki są ciągłe, zatem
\(\displaystyle{ P(T=5)}\) wyniesie zero
\(\displaystyle{ T=X_1+X_2+X_3}\)
\(\displaystyle{ T}\) jest zmienną ciągłą, bo wszystkie składniki są ciągłe, zatem
\(\displaystyle{ P(T=5)}\) wyniesie zero
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Warunkowa wartość oczekiwana, rozkłady wykładnicze
Polecam zaznajomić się z pojęciem warunkowej wartości oczekiwanej.lokas pisze:Zmienne \(\displaystyle{ X_1,X_2,X_3}\) są niezależne o tych samych rozkładach wykładniczych \(\displaystyle{ Exp(\lambda)}\)
\(\displaystyle{ T=X_1+X_2+X_3}\)
\(\displaystyle{ T}\) jest zmienną ciągłą, bo wszystkie składniki są ciągłe, zatem
\(\displaystyle{ P(T=5)}\) wyniesie zero
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
Warunkowa wartość oczekiwana, rozkłady wykładnicze
Nie bardzo mam czas liczyć to teraz samemu, ale widzę to tak
cały trójkąt to zbiór, gdzie \(\displaystyle{ X_1+X_2+X_3=5}\), a na szaro jest jego część, na której \(\displaystyle{ X_1 \geq 3}\)
Prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X_1 \geq 3}\) pod warunkiem że suma=5 to będzie chyba całka z łącznej gęstości zmiennych \(\displaystyle{ X_i}\) po obszarze szarym, podzielić przez całkę z łącznej gęstości po całym dużym trójkącie. Trzeba tylko podobierać granice całkowania.
Gęstość łączna \(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3)=\lambda^3 e^{-\lambda(x_1+x_2+x_3)}}\)
Na przykład, całka po całym trójkącie to będzie \(\displaystyle{ \int_{0}^{5}\int_{0}^{5-x_2} f(x_1,x_2,5-x_1-x_2)dx_1dx_2}\)
Dwie zmienne, podwójna całka, więc dostajemy liczbę jako wynik.
Zostaje sparametryzować to szare, i policzyć dwie całki (tę co napisałem i tę po szarym)
Wg mojej intuicji tak to powinno być, ale nic nie gwarantuję
-- 19 lutego 2013, 21:14 --
teraz jak na to patrzę, to ta gęstość wychodzi stała, więc prawdopodobieństwo, to chyba pole szarego / pole zielonego co czyni zadanie banalnym
na szybko wyszło 0,16-- 19 lutego 2013, 21:18 --tzn. stała jest akurat na tym trójkącie
cały trójkąt to zbiór, gdzie \(\displaystyle{ X_1+X_2+X_3=5}\), a na szaro jest jego część, na której \(\displaystyle{ X_1 \geq 3}\)
Prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X_1 \geq 3}\) pod warunkiem że suma=5 to będzie chyba całka z łącznej gęstości zmiennych \(\displaystyle{ X_i}\) po obszarze szarym, podzielić przez całkę z łącznej gęstości po całym dużym trójkącie. Trzeba tylko podobierać granice całkowania.
Gęstość łączna \(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3)=\lambda^3 e^{-\lambda(x_1+x_2+x_3)}}\)
Na przykład, całka po całym trójkącie to będzie \(\displaystyle{ \int_{0}^{5}\int_{0}^{5-x_2} f(x_1,x_2,5-x_1-x_2)dx_1dx_2}\)
Dwie zmienne, podwójna całka, więc dostajemy liczbę jako wynik.
Zostaje sparametryzować to szare, i policzyć dwie całki (tę co napisałem i tę po szarym)
Wg mojej intuicji tak to powinno być, ale nic nie gwarantuję
-- 19 lutego 2013, 21:14 --
teraz jak na to patrzę, to ta gęstość wychodzi stała, więc prawdopodobieństwo, to chyba pole szarego / pole zielonego co czyni zadanie banalnym
na szybko wyszło 0,16-- 19 lutego 2013, 21:18 --tzn. stała jest akurat na tym trójkącie