zadanie z karetkami ;p
zadanie z karetkami ;p
pogotowie ratunkowe dysponuje pewna liczba karetek. w ciagu kilku miesiecy pracy stwierdzono, ze w ciagu doby dana karetka bedzie na miejscu w bazie z prawdopodobienstwem 0,4 jednakowym dla kazdej karetki. oblicz, ile karetek musi miec do dyspozycji pogotowie, aby w razie wypadku prawdopodobienstwo tego, ze co najmniej jedna karetka jest na miejscu w bazie, bylo wieksze od 0,9.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
zadanie z karetkami ;p
Zdarzenie przeciwne - nie ma żadnej karetki w bazie (\(\displaystyle{ p=\frac{6}{10}=\frac{3}{5}}\)) - jego prawdopodobieństwo musi być mniejsze od 0,1. A to już łatwo ze schematu Bernoulliego.
\(\displaystyle{ P(n,n,\frac{3}{5}) (\frac{3}{5})^n (\frac{2}{5})^0 < \frac{1}{10} \\ (\frac{3}{5})^n10 \\ n q 5 \\ n_{min}=5}\)
\(\displaystyle{ P(n,n,\frac{3}{5}) (\frac{3}{5})^n (\frac{2}{5})^0 < \frac{1}{10} \\ (\frac{3}{5})^n10 \\ n q 5 \\ n_{min}=5}\)