Zmienne losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
madziorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 24 mar 2007, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy

Zmienne losowe

Post autor: madziorek »

Witam
mam problem z poniższym zadaniem
Rozważmy dwie zmienne losowe w przestrzeni W złożonej z 36 wyników rzutu dwiema kostkami do gry :
D(k,l)=|k - l|,
M(k,l) = max{k,l}.
� znaleźć zbiory wartości zmiennych D i M,

Wyszło mi
D={0,1,2,3,4,5}
M={1,2,3,4,5,6}

� znaleźć rozkłady prawdopodobieństwa tych zmiennych,
To ok
� obliczyć \(\displaystyle{ P(D qslant 1), P(M qslant 3), P(D qslant1,M\leqslant 3)}\),
\(\displaystyle{ P(D qslant 1)=P(D=0)+P(D=1)}\), ok
\(\displaystyle{ P(M qslant 3)=P(M=1)+P(M=2)+P(M=3)}\),ok
\(\displaystyle{ P(D qslant1,M\leqslant 3)=?}\)
� czy zmienne D i M są niezależne?
Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Zmienne losowe

Post autor: Janek Kos »

Te zmienne nie są niezależne. Zrób sobie rozkład łączny tych zmiennych i z tego policzysz interesujące cię prawdopodobieństwo.
madziorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 24 mar 2007, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy

Zmienne losowe

Post autor: madziorek »

Dzięki
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Zmienne losowe

Post autor: Janek Kos »

AU
AU
ODPOWIEDZ