Witam
mam problem z poniższym zadaniem
Rzucono 6 kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że nawet na dwu kostkach nie otrzymamy tej samej liczby oczek?
Z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
kostki
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
kostki
Łącznie możliwych jest \(\displaystyle{ \overline{V_{6}^6}=6^6}\) wyników. Jak widzimy, warunki zadania spełnia jedynie ustawienie, w którym każda liczba oczek od 1 do 6 wypadnie 1 raz. Mamy tu do czynienia z permutacją, zatem zdarzeń sprzyjających jest \(\displaystyle{ P_{6}=6!}\).
Dlatego:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{6!}{6^6}=\frac{5!}{6^5}=\frac{5}{324}}\)
Dlatego:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{6!}{6^6}=\frac{5!}{6^5}=\frac{5}{324}}\)