prawdopodobieństwo zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Eqauzm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: Eqauzm »

Zdarzenie A zawiera się w zdarzeniu B, \(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ P(B) = \frac{4}{5}}\) .Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń \(\displaystyle{ A \cup B}\) oraz \(\displaystyle{ B \backslash A}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, o 20:22 przez Eqauzm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ A B}\)

\(\displaystyle{ A \cup B = B}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{4}{5}}\)

\(\displaystyle{ A \cup (B\backslash A) = B}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup (B\backslash A)) = P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A) + P (B\backslash A) = P(B)}\), bo \(\displaystyle{ A \cap (B\backslash A) = \varnothing}\)
\(\displaystyle{ P (B\backslash A) = P(B) - P(A)}\)
\(\displaystyle{ P (B\backslash A) = \frac{4}{5} - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P (B\backslash A) = \frac{8-5}{10}}\)
\(\displaystyle{ P (B\backslash A) = \frac{3}{10}}\)

sam dopiero zacząłem uczyć się rachunku prawdopodobieństwa, więc będę wdzięczny za sprawdzenie
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: Sylwek »

Dobrze Szemek, można także:
\(\displaystyle{ P(B \backslash A)=P(A \cup B) - P(A)=\frac{3}{10}}\)

A ta właściwość wynika bezpośrednio z rachunku zbiorów
ODPOWIEDZ