Zadania z kola
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 lip 2006, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawicz
- Podziękował: 7 razy
Zadania z kola
Witam!
Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu zadań które miałem na kolokwium. Czeka mnie poprawka i chciałbym dowiedzieć się jak rozwiązać poniższe zadania.
1. Zmienna losowa (X, Y) ma rozkład:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccc}
Z & 0 & 1 & 2 \\
1 & 1/6 & 0 & 1/6 \\
2 & 1/6 & 1/6 & 0 \\
3 & 0 & 1/6 & 1/6 \\
\end{tabular}}\)
(1, 2, 3 w wierszach to X, a 0, 1, 2 w kolumnach to Y)
a) wyznacz rozkład zmiennej losowej X i Y
b) oblicz P( X=2 | Y=1)
c) oblicz E(X) i V(X)
d) wyznacz i narysuj dystrybuantę zmiennej losowej X
2. Zmienna losowa X ma rozkład X~N(12,2). Oblicz P(X
Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu zadań które miałem na kolokwium. Czeka mnie poprawka i chciałbym dowiedzieć się jak rozwiązać poniższe zadania.
1. Zmienna losowa (X, Y) ma rozkład:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccc}
Z & 0 & 1 & 2 \\
1 & 1/6 & 0 & 1/6 \\
2 & 1/6 & 1/6 & 0 \\
3 & 0 & 1/6 & 1/6 \\
\end{tabular}}\)
(1, 2, 3 w wierszach to X, a 0, 1, 2 w kolumnach to Y)
a) wyznacz rozkład zmiennej losowej X i Y
b) oblicz P( X=2 | Y=1)
c) oblicz E(X) i V(X)
d) wyznacz i narysuj dystrybuantę zmiennej losowej X
2. Zmienna losowa X ma rozkład X~N(12,2). Oblicz P(X
Ostatnio zmieniony 28 sty 2008, o 20:34 przez drk182, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Zadania z kola
3) Zdarzenie przeciwne to wylosowanie trzech lub czterech asów. Opiszę wylosowanie trzech asów (dla 4 analogicznie). Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ C_{52}^5}\). Musimy wylosować trzy asy spośród czterech - \(\displaystyle{ C_{4}^3}\) i dwie karty z pozostałych 48 - \(\displaystyle{ C_{48}^2}\).
Dlatego:
\(\displaystyle{ P(A)=1 - \frac{C_{4}^3 C_{48}^2}{C_{52}^5} - \frac{C_{4}^4 C_{48}^1}{C_{52}^5}=\ldots}\)
Dlatego:
\(\displaystyle{ P(A)=1 - \frac{C_{4}^3 C_{48}^2}{C_{52}^5} - \frac{C_{4}^4 C_{48}^1}{C_{52}^5}=\ldots}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zadania z kola
1.
a) dodawac potrafisz?
b) odczytaj z tabelki odpowiednio sumujac
c) jak masz a to juz chyba proste
d) tez proste, wystarcza checi
2. standaryzacja rozkładu normalnego - poszukaj tego hasla na forum albo w google, proste wiec nie chce mi sie pisac
a) dodawac potrafisz?
b) odczytaj z tabelki odpowiednio sumujac
c) jak masz a to juz chyba proste
d) tez proste, wystarcza checi
2. standaryzacja rozkładu normalnego - poszukaj tego hasla na forum albo w google, proste wiec nie chce mi sie pisac
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 lip 2006, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawicz
- Podziękował: 7 razy
Zadania z kola
jakbym tylko wiedział co i jak dodawać i w którą stronę bankowo nie napisałbym tego zadania na forum, pdpkt. b, c i d rzeczywiści są do zrobienia (majac m.in. a) proszę tylko o wyjaśnienie jak wyznaczyć ten rozkład.scyth pisze:a) dodawac potrafisz?
tutaj cała bajka polega na tym samym co powyżej, wiem mniej więcej na czym polega rozkład normalny jak sie go liczy i czytałem o nim, ale jak zastosować go do akurat tego zadania dla P(Xscyth pisze:standaryzacja rozkładu normalnego
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zadania z kola
a)
masz obliczyc rozkład zmiennej losowej X, czyli:
\(\displaystyle{ P(X=1)= ...\\
P(X=2)= ...\\
P(X=3)= ...\\}\)
kropki możesz obliczyć sumując wartości w wierszach dla danej wartości zmiennej X. Proste, prawda?
2.
drk182, przyznaj się, nie szukałeś na forum ani nigdzie indziej tego hasła, prawda? Bo zadanie jest bardzo proste, wręcz podstawić do wzoru. A więc zlituj się sam i poszukaj.
masz obliczyc rozkład zmiennej losowej X, czyli:
\(\displaystyle{ P(X=1)= ...\\
P(X=2)= ...\\
P(X=3)= ...\\}\)
kropki możesz obliczyć sumując wartości w wierszach dla danej wartości zmiennej X. Proste, prawda?
2.
drk182, przyznaj się, nie szukałeś na forum ani nigdzie indziej tego hasła, prawda? Bo zadanie jest bardzo proste, wręcz podstawić do wzoru. A więc zlituj się sam i poszukaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 lip 2006, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawicz
- Podziękował: 7 razy
Zadania z kola
Zad. 1)
a)
P(X=1)=1/3
P(X=2)=1/3
P(X=3)=1/3
P(Y=0)=1/3
P(Y=1)=1/3
P(Y=2)=1/3
(pytanie: to jak sie oblicz w takim bądź razie rozkład brzegowy, to jest to samo?)
b)
P(X=2 | Y=1) = 1/6 : 1/3 = 1/
c)
E(X) = 1*1/3 + 2*1/3 + 3*1/3 = 2
V(X) = 1*1/3 + 4*1/3 + 9*1/3 + 4 = 26/3
d) dystrybuantę sobie już narysowałem i wyznaczyłem.
Zad. 2)
\(\displaystyle{ (P < 15) = P ( \frac{x-12}{2} < \frac{15-12}{2} ) = \Phi (1,5) = 1-0,4332 = 0,5668}\)
Czy te zadania są wykonane poprawnie?
a)
P(X=1)=1/3
P(X=2)=1/3
P(X=3)=1/3
P(Y=0)=1/3
P(Y=1)=1/3
P(Y=2)=1/3
(pytanie: to jak sie oblicz w takim bądź razie rozkład brzegowy, to jest to samo?)
b)
P(X=2 | Y=1) = 1/6 : 1/3 = 1/
c)
E(X) = 1*1/3 + 2*1/3 + 3*1/3 = 2
V(X) = 1*1/3 + 4*1/3 + 9*1/3 + 4 = 26/3
d) dystrybuantę sobie już narysowałem i wyznaczyłem.
Zad. 2)
\(\displaystyle{ (P < 15) = P ( \frac{x-12}{2} < \frac{15-12}{2} ) = \Phi (1,5) = 1-0,4332 = 0,5668}\)
Czy te zadania są wykonane poprawnie?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zadania z kola
no widzisz, i udało się.
tylko jedna uwaga - przy standaryzacji uważaj czy masz podane odchylenie standardowe czy wariancję. Wtedy mianownik ma różne postaci, już o tym pisałem na forum, więc możesz sobie znaleźć.
tylko jedna uwaga - przy standaryzacji uważaj czy masz podane odchylenie standardowe czy wariancję. Wtedy mianownik ma różne postaci, już o tym pisałem na forum, więc możesz sobie znaleźć.