Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Post autor: Emiel Regis »

Rzucamy kostką do gry do momentu aż uzyskamy wszystkie możliwe wyniki. Wyznaczyć wartość oczekiwaną liczby rzutów.
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Post autor: Janek Kos »

Niech X będzie zm. los. - ilość rzutów potrzebnych do uzyskania wszystkich wyników. X możemy przedstawić jako:
\(\displaystyle{ X=X_1+X_2+X_3+X_4+X_5+X_6}\), gdzie \(\displaystyle{ X_i}\) jest czasem oczekiwania na i-ty wynik różniący się od wcześniej otrzymanych (i-1) wyników. Łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ X_1=1\ \ z\ p=1}\) a reszta zmiennych losowych ma rozkład geometryczny \(\displaystyle{ G(p)\ \ \ P(X=k)=(1-p)^{k-1}p\ \ \ dla\ k=1,2,3...}\), gdzie dla kolejnych \(\displaystyle{ X_i\ \ p=\frac{7-i}{6}}\). Stąd \(\displaystyle{ EX= \sum_{i=1}^{6} EX_i}\) a \(\displaystyle{ EX_i=\frac{1}{p}}\)
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Post autor: Emiel Regis »

Sprytne i eleganckie rozwiązanie, ja do tego kombinatorycznie podszedłem, ale niestety nic mi z tego nie wyniknęło.
Mimo wszystko zaciekawiło mnie jak dokończyć mój sposob, może będziesz wiedział, czyli mamy zmienną X, która nam mówi po którym rzucie mamy juz wszystkie możliwe wyrzucone oczka.
I wtedy:
\(\displaystyle{ P(X=6)=\frac{5!}{6^5}}\)
próbując teraz jakos uogólnić wzór wyszło tak:
\(\displaystyle{ P(X=k)=\frac{6 C^5_{k-1} 5! 5^{k-6}}{6^k}}\)
mamy k miejsc na których ustawiamy liczby, chcemy zeby ostatnia nigdy wczesniej nie wypadła, wiec na sześć sposobów mogę wybrać ostatnią liczbę, później wybieram miejsca na 5 pozostałych liczb (które się muszą choć raz pojawić) na \(\displaystyle{ C^5_{k-1}}\) sposobów, następnie postawione pieć liczb permutuję, a w pozostałych k-6 miejscach już stawiam dowolnie liczby różne od ostatniej. Mianownik to wiadomo skąd. Tylko kłopot jest taki że zdarzenia mi się powtarzają... i nie bardzo wiem jak to naprawić.

Jeśli ktoś jest mocny z kombinatoryki to zachęcam; )

Aha, jak ktoś nie zna zmiennych losowych to mówiąc po ludzku pytam po prostu ile jest możliwości rzutów kostką, że dopiero w k-tym rzucie wypadnie ostatnia brakująca nam liczba oczek.
Szkodniq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 lut 2008, o 23:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: akademik

Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Post autor: Szkodniq »

Janek Kos pisze:Niech X będzie zm. los. - ilość rzutów potrzebnych do uzyskania wszystkich wyników. X możemy przedstawić jako:
\(\displaystyle{ X=X_1+X_2+X_3+X_4+X_5+X_6}\), gdzie \(\displaystyle{ X_i}\) jest czasem oczekiwania na i-ty wynik różniący się od wcześniej otrzymanych (i-1) wyników. Łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ X_1=1\ \ z\ p=1}\) a reszta zmiennych losowych ma rozkład geometryczny \(\displaystyle{ G(p)\ \ \ P(X=k)=(1-p)^{k-1}p\ \ \ dla\ k=1,2,3...}\), gdzie dla kolejnych \(\displaystyle{ X_i\ \ p=\frac{7-i}{6}}\). Stąd \(\displaystyle{ EX= \sum_{i=1}^{6} EX_i}\) a \(\displaystyle{ EX_i=\frac{1}{p}}\)

a p wyznaczam w jakiś sposób czy zgaduje? czyli wartość oczekiwana to po prostu suma odwrotności poszczególnych prawdopodobieństw?
domgl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2008, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce

Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Post autor: domgl »

Nie wiem czy dobrze odczytałem wskazówki? Czyli wynik wynosi przy zaokrągleniu w górę 55??
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Post autor: Janek Kos »

Jeśli się uważnie wczytać w rozwiązanie, to widać, że:

\(\displaystyle{ EX= \sum_{i=1}^{6}EX_i=EX_1+EX_2+EX_3+...+EX_6=1+\frac{6}{5}+\frac{6}{4}+...+6=...}\)
domgl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2008, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce

Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Post autor: domgl »

To po co wzór \(\displaystyle{ P(X=k) = (1-p)^{k-1} \cdot p}\)?
elpopo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 19 paź 2010, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wartość oczekiwana liczby rzutów kostką

Post autor: elpopo »

A jak znaleźć wariancję? Bo chyba nie z tego wzroru z kowariancją, tam obliczenia nie są zbyt ładne.
ODPOWIEDZ