prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 39 razy
prawdopodobieństwo
Pan Kowalski ma dwoje dzieci. JEdno jest chłopcem. Jakie jest prawdopodobieństwo ze sa to dwaj chlopcy?
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
prawdopodobieństwo
prawdopodobieństwo,ze drugie dziecko to chłopiec to: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
zatem prawdopodobieństwo z zadania to: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} (1+ \frac{1}{2}) = \frac{3}{4}}\)
zatem prawdopodobieństwo z zadania to: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} (1+ \frac{1}{2}) = \frac{3}{4}}\)