Liczby {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} uporządkowano w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo wystąpienia w tym uporządkowaniu dwójki przed ósemką.
Żebyście nie liczyli że jest tylko bezpośrednio przed nią bo to był inny przykład, teraz ma być po prostu przed...
uporządkowanie losowe, jedna liczba napewno przed drugą
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
uporządkowanie losowe, jedna liczba napewno przed drugą
Do każdego ustawienia istnieje dokładnie jedno ustawienie symetryczne. W dokładnie jednym z tych ustawień dwójka będzie przed ósemką. Oczywisty wniosek (\(\displaystyle{ 2k}\) - ilość wszystkich ustawień, nie musimy dokładnie wyznaczać):
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{k}{2k}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{k}{2k}=\frac{1}{2}}\)