Kilka zadań z prawdobodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
madafaka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 mar 2007, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk

Kilka zadań z prawdobodobieństwa

Post autor: madafaka »

1. Niech A i B będą dowolnymi podzbiorami Ω.

b) Oblicz P(A \ B), jeśli P(A ∩ B) = 1/6 i P(A) = 1/2 ,
c) Oblicz P(B ∩ A'), jeśli P(A ∪ B) = 7/8 , P(A) = 5/8 i P(B) = 3/8

2. Z urny, w której znajdują się 3 kule białe i 2 czarne losujemy kolejno trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo, ze pierwsze dwie wylosowane kule będą białe, jeżeli:
a) losujemy ze zwracaniem, b) losujemy bez zwracania.

3. Rzucono n symetrycznych kostek sześciennych. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej na jednej wypadło 6 oczek.

4. Strzelec trafia w tarczę średnio 7 razy na 10 strzałów. Oblicz prawdopodobieństwo, że w dziewiątym strzale trafił w tarczę po raz czwarty.

5. Rzucono dwiema rozróżnialnymi kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia dwóch trójek, jeśli suma wyrzuconych oczek jest wielokrotnością trójki?

6. Do tramwaju, na jednym z przystanków, wsiadły 3 osoby. Tramwaj zatrzymuje się jeszcze na 5 przystankach. Przyjmujemy, że wszystkie możliwości wysiadania z tramwaju są jednakowo prawdopodobne. Jakiejest prawdopodobieństwo, że każda osoba wysiądzie na innym przystanku?


Prosze o rozwiazanie chociaz paru zadanek, pozdrawiam
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Kilka zadań z prawdobodobieństwa

Post autor: *Kasia »

Jakie były Twoje dotychczasowe próby? W którym miejscu się zacinasz?
ODPOWIEDZ