dane sa liczby \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 5}\). Ze zbioru \(\displaystyle{ \{,2,3,4,5,6,7,8,9,10\}}\) wybieramy losowo jedna liczbe i oznaczamy ja \(\displaystyle{ k}\). Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) - liczby \(\displaystyle{ 3,5,k}\) moga byc dlugosciami bokow trojkata
prosilbym również o krótki opis rozwiazania:)
dane sa liczby 3 i 5
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wa
- Podziękował: 5 razy
dane sa liczby 3 i 5
Ostatnio zmieniony 3 sty 2014, o 01:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
dane sa liczby 3 i 5
Z nierówności trójkąta:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3+5>k \\ 3+k>5 \\ 5+k>3 \end{cases}}\)
Wychodzi: \(\displaystyle{ k (2,8)}\), ale, że u nas k jest całkowite, to \(\displaystyle{ k \lbrace 3,4,5,6,7 \rbrace}\).
Zatem zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A jest 5 - wylosowanie liczby 3, 4, 5, 6 lub 7. Wszystkich zdarzeń elementarnych jest 10.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{10}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3+5>k \\ 3+k>5 \\ 5+k>3 \end{cases}}\)
Wychodzi: \(\displaystyle{ k (2,8)}\), ale, że u nas k jest całkowite, to \(\displaystyle{ k \lbrace 3,4,5,6,7 \rbrace}\).
Zatem zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A jest 5 - wylosowanie liczby 3, 4, 5, 6 lub 7. Wszystkich zdarzeń elementarnych jest 10.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{10}=\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 00:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wójcin
dane sa liczby 3 i 5
omega wynosi \(\displaystyle{ 9}\). wiec \(\displaystyle{ P(A)=\frac59}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2014, o 01:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
dane sa liczby 3 i 5
Uwaga terminologiczna: \(\displaystyle{ \Omega}\) to zbiór zdarzeń sprzyjających, więc jako taki nie może się równać 9. Natomiast ilość jego elementów (czyli moc tego zbioru) jest równa 9 (o ile autor pisząc zadanie nie ominął jednego elementu, co sugerowałby przecinek przed 2).
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
dane sa liczby 3 i 5
Raczej zbiór wszystkich zdarzeń.a4karo pisze:Uwaga terminologiczna: \(\displaystyle{ \Omega}\) to zbiór zdarzeń sprzyjających,
JK