52 karty, losujemy 13, wśrodku 2 asy - prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

52 karty, losujemy 13, wśrodku 2 asy - prawdopodobieństwo

Post autor: dawido000 »

Z talii 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich będą dwa asy.
justyna0811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

52 karty, losujemy 13, wśrodku 2 asy - prawdopodobieństwo

Post autor: justyna0811 »

\(\displaystyle{ \frac{{4\choose 2} * {9\choose 11} }{{52\choose 13}}}\)
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

52 karty, losujemy 13, wśrodku 2 asy - prawdopodobieństwo

Post autor: dawido000 »

a jakies wyjasnienie, otrzymam?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

52 karty, losujemy 13, wśrodku 2 asy - prawdopodobieństwo

Post autor: Sylwek »

Łącznie możliwości jest \(\displaystyle{ C_{52}^{13}}\). Musisz wylosować 2 asy spośród 4 (\(\displaystyle{ C_{4}^2}\)), a także 11 spośród pozostałych 48 kart (\(\displaystyle{ C_{48}^{11}}\)). Toteż:

\(\displaystyle{ P=\frac{C_{4}^2 C_{48}^{11}}{C_{52}^{13}}=\frac{6 {48 \choose 11}}{{52 \choose 13}}=\ldots}\)
ODPOWIEDZ