Hej, potrzebuje pomocy przy kilku zadaniach
1. Mamy 5 urn. Dwie z nich zawierają po dwie kule białe i po jednej kuli czarnej, jedna urna zawiera dziesięć kul czarnych, a dwie urny zawierają po trzy kule białe i po jednej kuli czarnej. Losujemy urnę, a następnie wyjmujemy z niej w sposób przypadkowy jedna kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze będzie to kula biała?
2. W urnie mamy 4 kule białe i 6 czarnych, losujemy 4 razy po 5 kul i po każdym wylosowaniu wrzucamy je do urny. Niech zmienna losowa przyjmuje wartości równe liczbie losowań 5 kul, wśród których będą 3 kule czarne. Podać wariancję i rozkład tej zmiennej losowej.
3. Przy badaniu zwierząt w lecznicach prawdopodobienstwo trafienia na zwierze chore na gruźlice wynosi p=0,01. Oblicz prawdopodobienstwo, że wśród 200 zbadanych zwierząt liczba X chorych jest nie mniejsza niż 3 i jednocześnie nie większa niż 7.
4. Wyznaczyć stałą a aby funkcja f(x) była gęstością pewnej zmiennej losowej.Podać dystrybuantę.Obliczyć \(\displaystyle{ P(2 qslant x qslant e)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}\(2ln{x}&\mbox{ dla } 1 qslant x qslant a\\ 0 & \mbox{ dla pozostalych} \end{cases}}\)
Urny, gestosc zmiennej losowej
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Urny, gestosc zmiennej losowej
Zadanie 4
Nie wnikajac w szczegoly zeby funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) byla gestoscia zmiennej losowej, to musi byc spelniony nastepujacy warunek:
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{a} \ln{x} \mbox { dx}=1}\)
Jezeli masz policzyc \(\displaystyle{ P(x_1}\)
Nie wnikajac w szczegoly zeby funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) byla gestoscia zmiennej losowej, to musi byc spelniony nastepujacy warunek:
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{a} \ln{x} \mbox { dx}=1}\)
Jezeli masz policzyc \(\displaystyle{ P(x_1}\)