Funkcje charakterystyczne.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Adabis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 21 sty 2008, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje charakterystyczne.

Post autor: Adabis »

Znaleźć rozkład zmiennej losowej o funkcji charakterystycznej:
\(\displaystyle{ \varphi(t)= \frac{1+e ^{it} }{6-2e ^{2it} }}\)
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Funkcje charakterystyczne.

Post autor: Emiel Regis »

Ale to nie jest w ogole funkcja charakterystyczna...
Adabis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 21 sty 2008, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje charakterystyczne.

Post autor: Adabis »

Dlaczego?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Funkcje charakterystyczne.

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ \varphi(0)= \frac{1+1}{6-2} = \frac{1}{2} 1}\)
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Funkcje charakterystyczne.

Post autor: Emiel Regis »

Wartosc w zerze ma być 1.
Adabis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 21 sty 2008, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje charakterystyczne.

Post autor: Adabis »

No tak, rzeczywiście. Ktoś podał zły przykład, a ja nie spodziewając się błędu nie sprawdziłem mordując się przy tym z int|| ugh... Dzięki.
ODPOWIEDZ