Niech \(\displaystyle{ \xi}\) będzie zmienną losową o rozkładzie prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ f}\), gdzie \(\displaystyle{ f(-2)=f(0)=f(1)=1/5, f(2) = 2/5}\) i \(\displaystyle{ f(x) = 0}\) dla pozostałych wartości x .
Znajdź:
(a) wartość oczekiwaną,
(b) wariancję zmiennej \(\displaystyle{ \eta=\xi^2.}\)
Wariacja oczekiwana zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 20 maja 2007, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wariacja oczekiwana zmiennej losowej
Ostatnio zmieniony 21 sty 2008, o 18:32 przez Szalony_Ryszard, łącznie zmieniany 3 razy.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Wariacja oczekiwana zmiennej losowej
Wartosc oczekiwana zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi}\) wyraza sie wzorem:
\(\displaystyle{ E\xi=\sum x_i\cdot f(x_i)}\)
Wariancja zmiennej losowej:
\(\displaystyle{ D^{\eta}=E\eta^2 - (E\eta)^2}\)
\(\displaystyle{ E\xi=\sum x_i\cdot f(x_i)}\)
Wariancja zmiennej losowej:
\(\displaystyle{ D^{\eta}=E\eta^2 - (E\eta)^2}\)