CZESC WSZYSTKIM CZY MOGLBY MI KTOS POMOC NAPEWNO SIE ODWDZIECZE
Z talii 52 kart losowo wybrano 13 kart . Jakie jest prawdopodobienstwo , ze wsrod wybranych kart :
a) bedzie 13 kierow
b)bedzie 13 kart tego samego koloru
c)bedzie siedem pikow
d) bedzie jeden trefl dwa kiery a reszta to piki
e) beda trzy trefle trzy kara trzy kiery i cztery piki
prosze ja cie sie odwdziecze z innych przedmiotow ( ze wszystkich jestem dobra tylko ta matma mnie dreczy ) pozdrawiam serdecznie
prawdopodobieństwo wylosowania danych kart z talii
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Düsseldorf
prawdopodobieństwo wylosowania danych kart z talii
Ostatnio zmieniony 20 sty 2008, o 16:04 przez jasminde777, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
prawdopodobieństwo wylosowania danych kart z talii
a)
\(\displaystyle{ \frac{ {13 \choose 13} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 16:11 ]
b)
\(\displaystyle{ \frac{ {4 \choose 1} {13 \choose 13} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 16:13 ]
c)
\(\displaystyle{ \frac{ {13 \choose 7} {39 \choose 6} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 16:14 ]
d)
\(\displaystyle{ \frac{ {13 \choose 1} {13 \choose 2} {13 \choose 10} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 16:16 ]
e)
\(\displaystyle{ \frac{ {13 \choose 3} {13 \choose 3} {13 \choose 3} {13 \choose 4} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
\(\displaystyle{ \frac{ {13 \choose 13} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 16:11 ]
b)
\(\displaystyle{ \frac{ {4 \choose 1} {13 \choose 13} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 16:13 ]
c)
\(\displaystyle{ \frac{ {13 \choose 7} {39 \choose 6} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 16:14 ]
d)
\(\displaystyle{ \frac{ {13 \choose 1} {13 \choose 2} {13 \choose 10} }{ {52 \choose 13} }=...}\)
[ Dodano: 20 Stycznia 2008, 16:16 ]
e)
\(\displaystyle{ \frac{ {13 \choose 3} {13 \choose 3} {13 \choose 3} {13 \choose 4} }{ {52 \choose 13} }=...}\)