Wybieramy losowo jeden ze zbiorów A = {1,2,3, ... , 62} lub
B = {1,2,3, ... , 124} Z wybranego zbioru losujemy liczbę x. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba x^2 + 1 jest podzielna przez 10
prawdopodobienstwo - losowanie ze zbiorów
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 sty 2008, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
prawdopodobienstwo - losowanie ze zbiorów
\(\displaystyle{ x^2+1}\) jest podzielna przez 10, gdy przy dzieleniu przez 10, x daje resztę 3 lub 7.
Czyli:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot\frac{12}{62}+\frac{1}{2}\cdot \frac{25}{124}}\)
EDIT: Masz rację, powinno być 25 - poprawione.
Czyli:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot\frac{12}{62}+\frac{1}{2}\cdot \frac{25}{124}}\)
EDIT: Masz rację, powinno być 25 - poprawione.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2008, o 20:12 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 12 sty 2008, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
prawdopodobienstwo - losowanie ze zbiorów
dzieki, ale nie ma tu błędu???? po wypisaniu wszystkich liczb podzielnych przez 10 ze zbioru B, wychodzi mi ze jest ich 25 a nie 24....