Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Zadanie: Zmienna X podlega rozkładowy normalnemu o parametrach \(\displaystyle{ (50 000, 12 000)}\).
Obliczyć \(\displaystyle{ x_{0}}\), jeśli wiadomo, że:
\(\displaystyle{ P(|x|>x_{0})=0,8}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ x_{0}}\), jeśli wiadomo, że:
\(\displaystyle{ P(|x|>x_{0})=0,8}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2008, o 20:26 przez corner, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Popraw temat na regulaminowy (latex) albo kosz.
A szkoda do kosza bo ładne zadanko.
A szkoda do kosza bo ładne zadanko.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Przepraszam, już poprawiłem.
Mam problem z tym zadaniem, bo wszystkie, które liczyłem do tej pory miały wartość bezwzględną przy \(\displaystyle{ x_{0}}\).
Wydaje mi się, że wynik to jakiś przedział... Hmm...
Mam problem z tym zadaniem, bo wszystkie, które liczyłem do tej pory miały wartość bezwzględną przy \(\displaystyle{ x_{0}}\).
Wydaje mi się, że wynik to jakiś przedział... Hmm...
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Jeszcze dziś postaram się przysiaść do niego.
[edit]
\(\displaystyle{ X \sim N(m, \sigma^2)}\)
Zamiast \(\displaystyle{ x_0}\) będę pisał a, krócej.
\(\displaystyle{ 0,8 = P(|X|>a)=P(X>a X\frac{a-m}{\sigma}) + P(\frac{X-m}{\sigma}}\)
[edit]
\(\displaystyle{ X \sim N(m, \sigma^2)}\)
Zamiast \(\displaystyle{ x_0}\) będę pisał a, krócej.
\(\displaystyle{ 0,8 = P(|X|>a)=P(X>a X\frac{a-m}{\sigma}) + P(\frac{X-m}{\sigma}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
A możnaby założyć, że odjemna zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ }\), a odjemnik \(\displaystyle{ }\). Wtedy:
\(\displaystyle{ \frac{a+50 000}{12 000} qslant -0,84}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a+50 000}{12 000} qslant 0,84}\)
Czy to poprawne rozumowanie?
\(\displaystyle{ \frac{a+50 000}{12 000} qslant -0,84}\)
\(\displaystyle{ \frac{-a+50 000}{12 000} qslant 0,84}\)
Czy to poprawne rozumowanie?
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
No... Wydawało mi się, że to wynika z twoich równań...
Na kolokwium miałem zadanie podobne, ale dużo prostsze:
\(\displaystyle{ P(|U|}\)
Na kolokwium miałem zadanie podobne, ale dużo prostsze:
\(\displaystyle{ P(|U|}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo w rozkładzie normalnym
Normalny standaryzowany. Wyszło mi \(\displaystyle{ u_{0}=1,65}\), ale nie wiem czy dobrze...