W sklepie z zabawkami stoi pudlo z trzydziestoma maskotkami: misiami i pieskami. Niektore z nich zostaly wyprodukowane w chinach , Losowo wybieramy jedna maskotke. prawdopodobienstwo wylosowania :
-maskotki chinskiej jest rowne 0.7
-misia - 0.8
-maskotki chinskiej lub misia jest rowne 0.9
Ile jest w pudle misiow produkcji chinskiej a ile pieskow produkcji chinskiej??
Prawdopodobienstwo wylosowania zabawek
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 12 razy
Prawdopodobienstwo wylosowania zabawek
na pocatku sobie rozpisz maskotki chinskiej jest rowne 0.7 - 21 maskotek chinskich
-misia - 0.8 - 24 misiow
-maskotki chinskiej lub misia jest rowne 0.9 - 27
Wychodzi na to ze maskotek nie chinskich jest 9
0.9-0.8=0.1 - wylosowanie pieska niechinskiego -czyli jest ich 3
jest 24 misiow wiec jest 6 pieskow 30-24=6 a wiesz ze 3 pieski nie sa chinskie wiec 6-3=3 wiec 3 pieski sa chinskie.
maskotek chinskich jest lacznie 21 wiemy ze sa 3 pieski chinskie wiec 21-3 =18 misiow chinskicw
Odp W pudle jest 18 misiow i 3 pieski produkcji chinskiej
-misia - 0.8 - 24 misiow
-maskotki chinskiej lub misia jest rowne 0.9 - 27
Wychodzi na to ze maskotek nie chinskich jest 9
0.9-0.8=0.1 - wylosowanie pieska niechinskiego -czyli jest ich 3
jest 24 misiow wiec jest 6 pieskow 30-24=6 a wiesz ze 3 pieski nie sa chinskie wiec 6-3=3 wiec 3 pieski sa chinskie.
maskotek chinskich jest lacznie 21 wiemy ze sa 3 pieski chinskie wiec 21-3 =18 misiow chinskicw
Odp W pudle jest 18 misiow i 3 pieski produkcji chinskiej
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Prawdopodobienstwo wylosowania zabawek
Nie rozumiem dlaczego, moze ktos to wyjasnic? :>0.9-0.8=0.1 - wylosowanie pieska niechinskiego -czyli jest ich 3
W kluczu proponują inna metode rozwiązania na kilka linijek poprzez działania na zbiorach, ale chciałbym zrozumiec sposob wyzej.