1. Za zbioru 1...7 losujemy 3 cyfry ze zwracaniem i zapisujemy je w kolejności wylosowania otrzymując trzycyfrową liczbę. Oblicz prawdopodobieństwa otrzymania liczby
a) podzielnej prezz 5
b) parzystej
c) większe od 300
d) większe od 350
e) podzielnej przez 4
2. 1. Za zbioru 1...7 losujemy 3 cyfry bez zwracania i zapisujemy je w kolejności wylosowania otrzymując trzycyfrową liczbę. Oblicz prawdopodobieństwa otrzymania liczby
a) podzielnej prezz 5
b) parzystej
c) większe od 300
d) większe od 350
e) podzielnej przez 4
thx
losowanie cyfr z i bez zracania
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
losowanie cyfr z i bez zracania
1/ \(\displaystyle{ \Omega=7^3}\)
a) Ostatnia cyfra ma być równa 5. Czyli \(\displaystyle{ A=7^2}\)
b) Ostatnia ma być równa 2, 4, 6. Czyli \(\displaystyle{ A=7^2\cdot 3}\)
c) \(\displaystyle{ A=5\cdot 7^2}\)
d) \(\displaystyle{ A=4\cdot 7^2+3\cdot 7}\)
e) Ostatnie 2 cyfry mają być podzielne przez 4. Czyli \(\displaystyle{ A=7\cdot 14}\)
2 \(\displaystyle{ \Omega=7\cdot 6\cdot 5}\)
a) \(\displaystyle{ A=6\cdot 5}\)
b) \(\displaystyle{ A=3\cdot 6\cdot 5}\)
c) \(\displaystyle{ A=5\cdot 6\cdot 5}\)
d) \(\displaystyle{ A=4\cdot 6\cdot 5+3\cdot 5}\)
e) \(\displaystyle{ A=4\cdot 5+3\cdot 5+4\cdot 5+3\cdot 5}\)
Ale 2/ i 1/e nie jestem pewien ...
a) Ostatnia cyfra ma być równa 5. Czyli \(\displaystyle{ A=7^2}\)
b) Ostatnia ma być równa 2, 4, 6. Czyli \(\displaystyle{ A=7^2\cdot 3}\)
c) \(\displaystyle{ A=5\cdot 7^2}\)
d) \(\displaystyle{ A=4\cdot 7^2+3\cdot 7}\)
e) Ostatnie 2 cyfry mają być podzielne przez 4. Czyli \(\displaystyle{ A=7\cdot 14}\)
2 \(\displaystyle{ \Omega=7\cdot 6\cdot 5}\)
a) \(\displaystyle{ A=6\cdot 5}\)
b) \(\displaystyle{ A=3\cdot 6\cdot 5}\)
c) \(\displaystyle{ A=5\cdot 6\cdot 5}\)
d) \(\displaystyle{ A=4\cdot 6\cdot 5+3\cdot 5}\)
e) \(\displaystyle{ A=4\cdot 5+3\cdot 5+4\cdot 5+3\cdot 5}\)
Ale 2/ i 1/e nie jestem pewien ...