Różnica między rozkładami
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 3 sie 2007, o 00:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
Różnica między rozkładami
Nie bardzo mogę zrozumieć czym się różni rozkład dwupunktowy od dwumianowego, czy może ktoś pomóc? Z góry dziękuje.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Różnica między rozkładami
Probabilistyczne (oczywiście statystyka bez tego by nie istniała).
Różnice są zasadnicze, rozkład dwupunktowy to rozkład dyskretny, w ktorym masa prawdopodobieństwa jest skupiona tylko w dwóch punktach.
W dwumianowym wykonujemy kilka doświadczeń z których każde ma taki sam rozkład dwupunktowy.
Dla przykładu:
\(\displaystyle{ P(X_i=1)=p \\ P(X_i=0)=1-p}\) - rozkład dwupunktowy
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^nX_i B(n, p)}\) - rozkład dwumianowy, B pochodzi od Binomial
Różnice są zasadnicze, rozkład dwupunktowy to rozkład dyskretny, w ktorym masa prawdopodobieństwa jest skupiona tylko w dwóch punktach.
W dwumianowym wykonujemy kilka doświadczeń z których każde ma taki sam rozkład dwupunktowy.
Dla przykładu:
\(\displaystyle{ P(X_i=1)=p \\ P(X_i=0)=1-p}\) - rozkład dwupunktowy
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^nX_i B(n, p)}\) - rozkład dwumianowy, B pochodzi od Binomial