Witam mam problem a mianowicie nie moge pojąć tych 2 zadań
1.W pudełku znajduje sie 6 kul czarnych i 5 kul czerwonych jeśli zostanie wylosowana kula czarna przekładamy ją do drugiego pudełka w którym początkowo znajdowalo sie 5 kul czarnych i 7 kul czerwonych . Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej ??
2.W meczu biorą udział dwie drużyny jedna A a druga B prawdopodobieństwo ze druzyna A wygra jest 60 % że będzie remis prawdopodobieństwo wynosi tyle co prawdopodobieństwo wygranej drużyny B .Jakie jest prawdopodobieństwo że w 3 spotkaniach będą 2 remisy .
Mam to przedstawić na drzewku może ktoś pomóc ??
Mniej więcej jak to policzyć
\(\displaystyle{ \frac{6}{11}}\) to kule czarne z pierwszego pudełka , \(\displaystyle{ \frac{5}{11}}\) to kule czerwone
\(\displaystyle{ \frac{6}{13}}\) to kule czarne w drugim pudełku już po przełozeniu czarnej , \(\displaystyle{ \frac{7}{13}}\) to kule czerwone juz po przełożeniu czarnej
Na moje powinno być tak tzn :
\(\displaystyle{ \frac{6}{11}}\) razy \(\displaystyle{ \frac{6}{13}}\) = tak ??
Dobrze rozumuje ?? plzz help
W pudełku jest sześć kul czarnych ....
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
W pudełku jest sześć kul czarnych ....
\(\displaystyle{ \frac{6}{11}\cdot \frac{6}{13}+\frac{5}{11}\cdot \frac{5}{12}}\)
przecież jak za 1 razem wylosujesz białą, to i tak dalej losujesz.
[ Dodano: 15 Stycznia 2008, 19:07 ]
2. interesują nas możliwości: w,r,r; r,w,r; r,r,w lub p; r,p,r; p,r,r;
gdzie \(\displaystyle{ P(w)=\frac{3}{5},\; P(r)=P(p)=\frac{1}{5}}\)
Prawdopodobieństwa w poszczególnych możliwościach mnożymy, pomiędzy nimi dodajemy.
przecież jak za 1 razem wylosujesz białą, to i tak dalej losujesz.
[ Dodano: 15 Stycznia 2008, 19:07 ]
2. interesują nas możliwości: w,r,r; r,w,r; r,r,w lub p; r,p,r; p,r,r;
gdzie \(\displaystyle{ P(w)=\frac{3}{5},\; P(r)=P(p)=\frac{1}{5}}\)
Prawdopodobieństwa w poszczególnych możliwościach mnożymy, pomiędzy nimi dodajemy.