rozkład zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
rozkład zmiennej losowej
Trzy osoby zaproszone na przyjęcie pojawiają się na nim niezależnie jedna po drugiej z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,9 ; 0,8; 0,75 ;}\)odpowiednio. Niech N oznacza liczbę osób, które skorzystają z zaproszenia.Znajdź rozkład zmiennej losowej N
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
rozkład zmiennej losowej
Według mnie będzie wyglądać to tak:
Wartości zmiennej losowej to: 0, 1, 2 i 3, ponieważ może żadna z tych osób nie przyjąć zaproszenia, może przyjąć 1 osoba, ... itd.
\(\displaystyle{ P(A)=0,9}\)
\(\displaystyle{ P(B)=0,8}\)
\(\displaystyle{ P(C)=0,75}\)
I teraz musimy obliczyć prawdopodobieństwo dla każdej z tych możliwości
P(D)- żadna z tych osób nie przyjmie zaproszenia
\(\displaystyle{ P(D)=P(A)' * P(B)' * P(C)' =0,003=\frac{3}{1000}}\)
P(E) - 1 osoba przyjmie zaproszenie
\(\displaystyle{ P(E)=[P(A) * P(B)' * P(C)'] + [P(B) * P(A)' * P(C)'] + [P(C) * P(A)' * P(B)']=0,054=\frac{27}{500}}\)
Na tej samej zasadzie liczysz pozostałe możliwości.
Rozkład losowy powinien wyjść tak:
\(\displaystyle{ (0,\frac{3}{1000}), (1,\frac{27}{500}), (2,\frac{299}{1000}), (3,\frac{27}{50})}\)
Wartości zmiennej losowej to: 0, 1, 2 i 3, ponieważ może żadna z tych osób nie przyjąć zaproszenia, może przyjąć 1 osoba, ... itd.
\(\displaystyle{ P(A)=0,9}\)
\(\displaystyle{ P(B)=0,8}\)
\(\displaystyle{ P(C)=0,75}\)
I teraz musimy obliczyć prawdopodobieństwo dla każdej z tych możliwości
P(D)- żadna z tych osób nie przyjmie zaproszenia
\(\displaystyle{ P(D)=P(A)' * P(B)' * P(C)' =0,003=\frac{3}{1000}}\)
P(E) - 1 osoba przyjmie zaproszenie
\(\displaystyle{ P(E)=[P(A) * P(B)' * P(C)'] + [P(B) * P(A)' * P(C)'] + [P(C) * P(A)' * P(B)']=0,054=\frac{27}{500}}\)
Na tej samej zasadzie liczysz pozostałe możliwości.
Rozkład losowy powinien wyjść tak:
\(\displaystyle{ (0,\frac{3}{1000}), (1,\frac{27}{500}), (2,\frac{299}{1000}), (3,\frac{27}{50})}\)