Kule
Kule
Z urny, w ktorej sa 3 kule białe i n kul czarnych wylosowano diwe kule. Prawdopodobienstwo ze wylosowano dwie kule czarne jest takie samo jak tego, ze wylosowano ze wylosowano kule białą i czarną. Wyznacz liczbe n. Czy ktos moglby wszytskie te obliczenia dokladie rozpisac Bede wdzieczna:)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 9 sty 2008, o 10:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Kule
ok, to jest zadanie podobne do zadania 7.142 z zbioru Kłaczkowa
Q - zbiór wszystkich możliwych losowań 2 kul z 3+n
Q = C 2 z (3+n)
A - zdarzenie, że wylosowano dwie kule czarne
A = C 2 z n
P(A) = A/Q = (n-1)n/(n+2)(n+3)
B- zdarzenie, że wylosowano jedną białą, drugą czarną
B= C 1 z 3 * C 1 z n = 3n
P(B) = B/Q = 6n/ (n+2)(n+3)
P(A)=P(B)
ostatecznie 6n(n+2)(n+3) = (n-1)n(n+2)(n+3)
[ Dodano: 14 Stycznia 2008, 18:45 ]
robione na szybko, sposób dobry na 99%, tylko mogłam się pomylić w obliczeniach
Q - zbiór wszystkich możliwych losowań 2 kul z 3+n
Q = C 2 z (3+n)
A - zdarzenie, że wylosowano dwie kule czarne
A = C 2 z n
P(A) = A/Q = (n-1)n/(n+2)(n+3)
B- zdarzenie, że wylosowano jedną białą, drugą czarną
B= C 1 z 3 * C 1 z n = 3n
P(B) = B/Q = 6n/ (n+2)(n+3)
P(A)=P(B)
ostatecznie 6n(n+2)(n+3) = (n-1)n(n+2)(n+3)
[ Dodano: 14 Stycznia 2008, 18:45 ]
robione na szybko, sposób dobry na 99%, tylko mogłam się pomylić w obliczeniach
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
Kule
niestety nie, n=4
poszukaj bledu. najprostrzy sposob to:
pomijamy mianowniki, poniewaz sa takie same (bo taki sam sposob losowania)
z lewej mamy:
n(n-1)
z prawej:
3n
wiemy, ze n>1 zeby mozliwe bylo losowanie 2 kul wiez mozemy podzielic przez n
dostajemy: n-1=3 => n=4
poszukaj bledu. najprostrzy sposob to:
pomijamy mianowniki, poniewaz sa takie same (bo taki sam sposob losowania)
z lewej mamy:
n(n-1)
z prawej:
3n
wiemy, ze n>1 zeby mozliwe bylo losowanie 2 kul wiez mozemy podzielic przez n
dostajemy: n-1=3 => n=4
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 9 sty 2008, o 10:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Kule
nie, sposób jest dobry
a błędu w obl. poszukam, bo nie miałam kartki, żeby to rozpisać i liczyłam w pamięci tak "po łebkach"
pzdr.
[ Dodano: 14 Stycznia 2008, 19:29 ]
a już widzę
pomijam mianowniki i porównuję:
[(n-1)n]/2 = 3n
(n-1)n=6n
n-1=6
n= 7
Pozdrawiam
M.
a błędu w obl. poszukam, bo nie miałam kartki, żeby to rozpisać i liczyłam w pamięci tak "po łebkach"
pzdr.
[ Dodano: 14 Stycznia 2008, 19:29 ]
a już widzę
pomijam mianowniki i porównuję:
[(n-1)n]/2 = 3n
(n-1)n=6n
n-1=6
n= 7
Pozdrawiam
M.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
Kule
dla scislosci, jesli przyjac, ze drugie zdarzenie to suma biala i czarna oraz zcarna i biala, to n=7, jesli zas drugie zdarzenie to tylko biala i czarna, to n=4