Rozmieszczenie ludzi- trudne
Rozmieszczenie ludzi- trudne
Do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów wsiada sześciu pasażerów przy czym każdy wybiera losowo wagon. Jakie jest prawdopodobieństwo że do każdego wagonu wsiądzie dwóch pasażerów? wiem jedno - odpwoeidź to 10/81 . Z góry dziękuje za pomoc.
- Arbooz
- Gość Specjalny
- Posty: 357
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Rozmieszczenie ludzi- trudne
wszystkich układów jest \(\displaystyle{ 3^6}\) bo każdy z pasażerów wybiera jeden z trzech wagonów. Sprzyjających układów jest zaś \(\displaystyle{ {6 \choose 2}*{4 \choose 2} = \frac{5*6}{2} * \frac{4*3}{2} = 6*5*3}\)
Zatem z klasycznej definicji prawdopodobieństwa mamy:
\(\displaystyle{ P = \frac{6*5*3}{3^6} = \frac{10}{81}}\)
Zatem z klasycznej definicji prawdopodobieństwa mamy:
\(\displaystyle{ P = \frac{6*5*3}{3^6} = \frac{10}{81}}\)
Ostatnio zmieniony 3 maja 2005, o 00:44 przez Arbooz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozmieszczenie ludzi- trudne
No, bo do pierwszego wagonu wsiąść może 2 z 6, a do drugiego już 2 z 4 pozostałych natomiast do trzeciego aż 2 z 2 co zostało ...
Hmm... tylko, że chyba inaczej to rozumiemy ... ? Wynik ten sam, bo \(\displaystyle{ {6 \choose 2}={6 \choose 4}}\)
Hmm... tylko, że chyba inaczej to rozumiemy ... ? Wynik ten sam, bo \(\displaystyle{ {6 \choose 2}={6 \choose 4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 lis 2008, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Rozmieszczenie ludzi- trudne
E... nie rozumiem dlaczego to jest rozwiązane w taki sposób.
Dlaczego robimy to tylko na tych dwóch kombinacjach? Przecież mogą wsiąść do tych wagonów na kilka sposobów, to znaczy wg mnie powinno być: \(\displaystyle{ (C_{3}^{1} * {6 \choose 2})*(C_{2}^{1}*{4 \choose 2})}\). No bo przecież te dwójki moją wsiadać do różnych wagonów i to są chyba także zdarzenia sprzyjające?
Proszę o pomoc, bo nie wiem czy w moim rozumowaniu jest błąd czy nie.
Dlaczego robimy to tylko na tych dwóch kombinacjach? Przecież mogą wsiąść do tych wagonów na kilka sposobów, to znaczy wg mnie powinno być: \(\displaystyle{ (C_{3}^{1} * {6 \choose 2})*(C_{2}^{1}*{4 \choose 2})}\). No bo przecież te dwójki moją wsiadać do różnych wagonów i to są chyba także zdarzenia sprzyjające?
Proszę o pomoc, bo nie wiem czy w moim rozumowaniu jest błąd czy nie.