Niezaleznie dzialajace hamulce

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
eoor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 1 gru 2004, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska :P
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Niezaleznie dzialajace hamulce

Post autor: eoor »

System awaryjny windy sklada sie z 4 dzialajacych niezaleznie hamolcow h1, h2, h3, h4.
Prawdopodobienstwo zadzialania kazdego z hamulcow h1 i h2 =0,98 , hamulca h3=0,95 a hamulca h4=0,92. Oblicz prawd. zdarzenia A polegajacego na tym ze w razie awari zadzialaja co najmniej 3 hamulce.
Jak sie do tego zabrac?
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 357
Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białogard/Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 7 razy

Niezaleznie dzialajace hamulce

Post autor: Arbooz »

Dodajesz prawdopodobieństwo zadziałania wszystkich czterech hamulców, do prawdopodobieństwa zadziałania dokładnie trzech hamulców:

\(\displaystyle{ P = P_4 + P_3}\)
\(\displaystyle{ P_4 = 0,98*0,98*0,95*0,92}\)
\(\displaystyle{ P_3 = 0,98*0,98*0,95*0,08 + 0,98*0,98*0,05*0,92 + 0,98*0,02*0,95*0,92 + 0,02*0,98*0,95*0,92}\)
ODPOWIEDZ