Rzuty kostkami - bardziej prawdopodobne.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justyna0811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Rzuty kostkami - bardziej prawdopodobne.

Post autor: justyna0811 »

Wykaż, że jest bardziej prawdopodobne otrzymanie co najmniej jednej jedynki przy rzucie czterech kości niż co najmniej raz dwóch jedynek na obu kościach przy dwudziestu czterech rzutach dwóch kości
Ostatnio zmieniony 12 sty 2008, o 03:24 przez justyna0811, łącznie zmieniany 1 raz.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Rzuty kostkami - bardziej prawdopodobne.

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ P(A')=(\frac{5}{6})^4\\P(A)=1-P(A')\\
P(B')=(\frac{35}{36})^{24}\\P(B)=1-P(B')}\)
ODPOWIEDZ