Schemat Bernoulliego? Ilość prób

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gorian44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 paź 2007, o 11:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Schemat Bernoulliego? Ilość prób

Post autor: gorian44 »

Prawdopodobieństwo, że uda ci się namówić pojedynczego kolegę na wycieczkę w góry jest równe 0.9. Aby opłaciło się wynająć autokar, potrzeba przynajmniej 56 uczestników. Do ilu ze swoich kolegów musisz się zwrócić z propozycją, aby z prawdopodobieństwem 0.88 udało się zorganizować imprezę.

Czy to będzie schemat Bernoulliego? (k=56, p=0.9 q=0.1 n=?)
Jeśli tak, to jak wyznaczyć ilość prób???

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam, gorian44
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Schemat Bernoulliego? Ilość prób

Post autor: scyth »

W zasadzie to z Barnoulliego będzie to trudno obliczyć, ale (ponieważ n będzie duże) można to już liczyć z Poissona (do którego zmierza rozkład Bernoulliego).
gorian44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 paź 2007, o 11:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Schemat Bernoulliego? Ilość prób

Post autor: gorian44 »

...ale rozkład Poissona stanowi szczególny przypadek rozkładu dwumianowego (Bernoulliego), w przypadku gdy prawdopodobieństwo sukcesu (p) jest bardzo małe, a w zadaniu jest mowa o p=0.9..... ?????
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Schemat Bernoulliego? Ilość prób

Post autor: scyth »

A no tak. No to można przybliżać rozkładem normalnym \(\displaystyle{ N(np, np(1-p))}\), choć nie wiem na ile to pomocne.
ODPOWIEDZ