Losowanie liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Drogba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 1 lis 2007, o 16:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 1 raz

Losowanie liczb

Post autor: Drogba »

Spośród liczb 1,2, ...,9 losujemy kolejno bez zwracania dwie. Oblicz prawdopodobieństwo, że druga z wylosowanych liczb będzie nieparzysta, jeśli wiadomo że pierwsza z wylosowanych liczb jest:

a) nieparzysta

b)parzysta

Proszę jeżeli można rozwiązywać schematem klasycznym bo definicyjnie jeszcze nie potrafię.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Losowanie liczb

Post autor: Grzegorz t »

przykład a.

Prawdopodobieństwo warunkowe opisujemy zdarzenia :

\(\displaystyle{ A}\) za drugim razem wylosowano liczbę nieparzystą

\(\displaystyle{ B}\) za pierwszym razem wylosowano liczbę nieparzystą

mamy obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}}\)

\(\displaystyle{ P(B)=\frac{5\cdot 8}{C_{9}^{1}\cdot C_{8}^{1}}=\frac{40}{72}}\) co znaczy, że jeśli za pierwszym razem wylosowano liczbę nieparzystą, to takich zdarzeń jest \(\displaystyle{ 5\cdot 8}\), bo mogliśmy wylosować \(\displaystyle{ 1, 3, 5, 7, 9}\) i za drugim razem którąś z \(\displaystyle{ 8}\) pozostałych liczb

\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{5\cdot 4}{72}}\) co znaczy, że za pierwszym razem wylosowano którąś z pięciu liczb nieparzystych i za drugim razem którąś z 4 pozostałych liczb nieparzystych. Ostatecznie prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{20}{40}=\frac{1}{2}}\)

pozdrawiam...
ODPOWIEDZ