W urnie znajduje się n kul czarnych i 2n kul białych (n należy do liczb naturalnych i n \(\displaystyle{ \geqslant}\) 2). Losujemy jednocześnie dwie kule. Dla jakich n prawdopodobieństwo wylosowanie dwóch kul tego samego koloru jest większe od prawdopodobieństwa dwóch kul różnych kolorów ?
Mi wyszło, że dla n > 3 , prosze o potwierdzenie
Urny - które prawdopodobieństwo jest większe ?
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Urny - które prawdopodobieństwo jest większe ?
Możliwości mamy w obu przypadkach tyle samo. Więc porównamy ilość zdarzeń sprzyjających. Przy wylosowaniu kul tego samego koloru jest to: \(\displaystyle{ C_{n}^2 + C_{2n}^2=\ldots=\frac{5n^2-3n}{2}}\), a przy wylosowaniu kul różnych kolorów jest to: \(\displaystyle{ C_{n}^1 \cdot C_{2n}^1= \ldots = 2n^2}\)
Teraz wystarczy rozwiązać nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{5n^2-3n}{2} > 2n^2 \\ 5n^2-3n > 4n^2 \\ n^2 > 3n \\ n>3}\)
Zgadza się, poprawiłem literówkę (liczbówkę ).
Teraz wystarczy rozwiązać nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{5n^2-3n}{2} > 2n^2 \\ 5n^2-3n > 4n^2 \\ n^2 > 3n \\ n>3}\)
Zgadza się, poprawiłem literówkę (liczbówkę ).
Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, o 20:25 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
Urny - które prawdopodobieństwo jest większe ?
tak robilem to cos mi nie wychodzilo a przy zapisie o roznych kulach w drugim skladniku ma byc 1 i 2n a nie 2 i 2n to tak zeby ktos zle nie przepisal dzieki