Mam problem z zadaniem:
Rzucamy 6 razy monetą. Jakie jest P, że 3x wypadnie orzeł?
Jak określić zdarzenie A="3x wypadł orzeł" (wariacja, remutacja, iloczyn wariacji?)?
rzucamy 6x monetą...
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
rzucamy 6x monetą...
Za pomocą próby Bernoulliego.
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}}\) - prawdopodobieństwo, że w 1 rzucie wypadnie orzeł.
\(\displaystyle{ q=\frac{1}{2}}\) - prawdopodobieństwo, że w 1 rzucie nie wypadnie orzeł.
Mamy:
\(\displaystyle{ P(A)={6 \choose 3}p^3\cdot q^3}\)
Więc wychodzi, że A wyrazić można za pomocą kombinacji.
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}}\) - prawdopodobieństwo, że w 1 rzucie wypadnie orzeł.
\(\displaystyle{ q=\frac{1}{2}}\) - prawdopodobieństwo, że w 1 rzucie nie wypadnie orzeł.
Mamy:
\(\displaystyle{ P(A)={6 \choose 3}p^3\cdot q^3}\)
Więc wychodzi, że A wyrazić można za pomocą kombinacji.