zadanie z kiełkowaniem nasion

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
uwiazana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 gru 2007, o 21:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

zadanie z kiełkowaniem nasion

Post autor: uwiazana »

W doniczce wysiano 5 losowo wybranych nasion o sile kiełkowania 80%. Obliczyć prawdopodobieństwo że:
a) nie wykiełkuje żadne nasiono
b) wykiełkuje 1 nasiono
c) wykieł. 2 nasiona
d) wykieł. 3 nasiona
e) wykieł. 4 nasiona
f) wykiełkują wszystkie nasiona


Bardzo proszę o pomoc
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zadanie z kiełkowaniem nasion

Post autor: lukasz1804 »

Każde zdarzenie odpowiadające kiełkowaniu nasienia jest prbą Bernoulliego. Zatem ze wzoru Bernoulliego otrzymujemy
a) \(\displaystyle{ {5 \choose 0}(0.8)^0(1-0.8)^5=(0.2)^5=0.00032}\)
b) \(\displaystyle{ {5 \choose 1}(0.8)^1(1-0.8)^4=5\cdot0.8\cdot (0.2)^4=0.0064}\)
c) \(\displaystyle{ {5 \choose 2}(0.8)^2(1-0.8)^3=10\cdot(0.64)\cdot (0.008)=0.0512}\)
d) \(\displaystyle{ {5 \choose 3}(0.8)^3(1-0.8)^2=10\cdot (0.8)^3\cdot (0.04)=0.2048}\)
e) \(\displaystyle{ {5 \choose 4}(0.8)^4(1-0.8)^1=5\cdot (0.8)^4\cdot (0.2)=0.4096}\)
f) \(\displaystyle{ {5 \choose 5}(0.8)^5(1-0.8)^0=(0.8)^5=0.32768}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

zadanie z kiełkowaniem nasion

Post autor: kuch2r »

Niech:
\(\displaystyle{ k}\) - oznacza liczbe nasion ktore wykielkowaly
\(\displaystyle{ n}\) - liczba wszystkicg nasion
\(\displaystyle{ p}\) - prawdopobienstwo wykielkowania nasiona
Mamy:
\(\displaystyle{ n=5}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{4}{5}\\q=1-p=\frac{1}{5}}\)
Dla odpowiedniego podpunktu nalezy zastosowac schemat Bernoulliego t.j
\(\displaystyle{ P_{n,k}={n\choose k} p^k q^{n-k}}\)
ODPOWIEDZ